Bij een goede website voor je bedrijf denk je al snel aan een mooie website die je veel verkoop of nieuwe opdrachten oplevert. De veiligheid van een website is echter minstens zo belangrijk. In dit artikel licht Direct Webservice toe waarom een goede beveiliging onmisbaar is en leggen we uit waar je allemaal op moet letten.
Waarom is de veiligheid van een website belangrijk?
Een website die goed is beveiligd heeft drie voordelen.
- Wettelijke verplichting
- Betrouwbaarheid en reputatie
- Bedrijfszekerheid
Wettelijke verplichting
Zorgen voor goede veiligheid op je website is verplicht als er persoonlijke gegevens worden verwerkt. Je valt dan namelijk onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit houdt in dat je verantwoordelijk bent voor de gegevens die worden verzameld, zoals e-mailadressen, betalingsgegevens en inloggegevens. Wanneer persoonlijke gegevens onderschept worden door een hacker betekent dat een forse deuk voor je imago als betrouwbare partner. Ook kan je niet aan de AVG houden grote financiële en juridische consequenties hebben, zoals een boete, dwangsom of een verwerkingsverbod.
Betrouwbaarheid en reputatie
Bezoekers van je website mogen er vanuit gaan dat de gegevens die je van ze vraagt veilig zijn. Bij een datalek komen hun persoonsgegevens op straat te liggen. Dan sta je als bedrijf mooi in je hemd als blijkt dat de veiligheid niet in orde was. Dit betekent reputatieschade en mogelijk derving van inkomsten wanneer (mogelijke) klanten weglopen of je gaan wantrouwen.
Bedrijfszekerheid
Wanneer de veiligheid van je website niet op orde is, kan een hacker je website overnemen. Je website wordt gegijzeld en je krijgt hem pas terug als je betaalt. Ook wanneer je niet betaalt loop je schade op, omdat je in de tussentijd zonder website zit.
Veiligheid website verhogen
Gelukkig is er genoeg wat je kunt doen om de veiligheid van je website te verhogen. Hieronder geven we enkele eenvoudige tips die vaak ook nog eens gratis zijn!
- SSL-certificaat: zorg ervoor dat je website beschikt over een SSL-certificaat. Dit versleutelt de gegevens die van en naar je website worden verstuurd, zodat kwaadwillenden geen gevoelig gegevens kunnen onderscheppen.
- Software-updates: zorg dat de software van je website en alle plug-ins altijd up-to-date zijn. Hackers zoeken voortdurend naar zwakke plekken in de beveiliging van websites en met de laatste versie ben je minder vatbaar.
- Wachtwoordbeveiliging: gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor je website en bouw indien mogelijk een extra laag in met tweestapsverificatie.
- Beperk toegangsrechten: geef medewerkers alleen rechten voor de onderdelen van je website die ze nodig hebben en leg dit vast op papier. Zo verklein je de impact wanneer een wachtwoord op een of andere manier toch in verkeerde handen valt.
- Firewall: installeer een webapplicatie firewall (WAF) op je website om verdacht verkeer te blokkeren.
- Beveiligingsaudits: laat een expert regelmatig beveiligingsaudits uitvoeren op je website. Zo komen zwakke plekken op tijd in beeld en kun je een beveiligingslek voorkomen.
Natuurlijk valt er nog veel meer te vertellen over het beveiligen van een website. Naast wat er technisch allemaal mogelijk is, speelt namelijk ook menselijk gedrag een rol. Je website kan nog zo goed beveiligd zijn, maar wanneer de gebruikers er niet verantwoordelijk mee omgaan, zijn zij de zwakke schakel. Bewustwording is dan misschien ook wel de belangrijkste stap bij het verhogen van de veiligheid van een website. Wil je meer weten over het beveiligen van je website of een veilige website laten maken? Neem dan contact op met Direct Webservice.